zaterdag 11 maart 2017

Pura Luhur Uluwatu


Op de spectaculaire kliffen in het zuidelijkste puntje van Bali ligt Pura Luhur Uluwatu. Deze tempel, uit de tiende eeuw, is samen met de Pura Petitenget temple in Seminyak, (zie vorige blog) ook 1 van de 6 tempels die gewijd is aan de geesten van de zee en zou als zodanig invloed hebben op alle inwoners van Bali. 

De tempel is open van 9:00 tot 18:00 uur en ligt op 51 minuten rijden vanaf onze villa (routebeschrijving).
De geschiedenis van de tempel kent twee verhalen, het verhaal volgens de boeken of de uitleg volgens een legende.
In de boeken staat dat Mpu Kunturan, een Majapahit monik, zo'n 1,000 jaar geleden de tempel gezegend had en als voorbeeld diende voor vele andere Balinese Hindoes. Een heilige priester van Oost Java, Dhang Hyang Dwijendra, koos daarna de Uluwatu tempel om zijn spirituele rijs af te ronden om zijn hoogste einddoel te bereiken, het punt van spirituele verlichting en als door een blikseminslag geraakt volledig verdween.
Het verhaal volgens de legende geeft echter aan dat Dhang Hyang Dwijendra de architect van de Uluwatu tempel was. Tot 1983 was Pura Uluwatu bijna niet toegangkelijk en na een blikseminslag in 1999 zijn sommige delen van de tempel in vuur en vlam komen te staan. Sindsdien heeft de tempel een aantal verbouwingen ondergaan.

Omdat deze tempel op een hoogte van zeventig meter aan de rand van een steile rots in de Indische Oceaan staat wordt de Pura Luhur Uluwatu tempel ook wel de bewaker van het zuidwesten van Bali genoemd.  De tempel naam is ook zeer toepasselijk vanuit het Balinees, 'Ulu' betekend top en 'Watu' steen. Het meest spraakmakende van deze tempel is dan ook het feit dat deze tempel zo'n adembenemend uitzicht heeft vanaf de klif langs de kust, want de tempel zelf is niet heel spectaculair.

De tempel kan worden betreden vanuit het zuiden, maar ook het noorden. Voor het betreden moet je eerst door een klein bos met honderden apen die hier rondhangen. De apen worden gezien als de bewakers van de tempel. 
De zonsondergang over de Indische Oceaan vanaf de klif is ook veel besproken en wordt ook magnifiek genoemd. Als ik de foto zie welke ik op het internet gevonden heb kan ik dat alleen maar bevestigen.  

In de tempel worden dagelijks ook de Kecak dans uitgevoerd van 18:00 tot 19:00 op de klif. 
De traditionele Balinese Kecak dans is ontstaan in 1930 en hoofdzakelijk uitgevoerd door mannen. De mannen voeren de dans uit in een cirkel op een bepaald ritme wat genaamd "cak" is en aangegeven waarbij beide armen omhoog gehouden worden zoals op de foto. De dans is gekoppeld aan Ramayana in de periode waar de Rama's door apen geholpen werden om tegen Ravana te vechten. Echter gaat de dans over de communicatie met God of de geest van onze voorvaderen. 

De kern van de dans is dus een opstand tegen de kwade geesten en het verkrijgen van de kracht om deze kwade geesten te verjagen.

De Balinese Hindoes geloven dat de drie krachten van de goden Brahma, Vishnu en Siva 1 worden in deze tempel. Op basis van dat geloof is de Uluwatu tempel een plaats geworden om de god Siva Rudra, de Balinese Hindoe van alle elementen en aspecten van het leven in het universum te aanbidden. 

Op het internet heb ik de informatie over de Pura Luhur Uluwatu temple gevonden via de volgende websites;




0 reacties:

Een reactie posten

 
Blogger Templates